Csongrád megyei futballtúrára indult a Délmagyarország, az elkövetkezendő szombatokon egy-egy csapatot mutat be. 

Az első állomás a legkisebb település csapatához, Dócra vezetett. 2012. augusztus 20-án hosszú idő után rendeztek ismét bajnoki mérkőzést. Azóta is töretlen a bizalom Dócban a futballcsapat iránt, közösségi programmá vált a meccsre, huszonkét igazolt játékosuk van. A csapattagok munka mellett közösen, maguknak teremtik meg, hogy minél jobb körülmények között futballozhassanak, melyet büszkén mesélt a dóciak játékos-edzője, Bitó Róbert: az öltözőt a festő szakmájú középpályás pingálta ki, a pályát pedig együtt gondozzák, de a meccsek előtti felfestést is házon belül oldják meg, ahogyan a pályavilágítás kiépítését is.

Legjobb eredményük újraalakulásuk óta a 2015–16-os szezonból származik. A megyenégy nyugati csoportjából ezüstéremmel a nyakukban jutottak fel a megyehárom Homokhát csoportjába. Mindkét idényben a nyolcadikak lettek, idén azonban ezt jó esély mutatkozik túlszárnyalni, mivel a dobogóról várják a tavaszi folytatást.

Hobbijuk a játék, amit nagyon szeretnek: Csongrád megyei futballtúra Maroslelén

Csongrád megyei futballtúra második állomása Maroslele.  2011-ben, négy év szünet után lett újra csapat, ahol nincs kinevezett szakvezető. Nem ezen van a hangsúly, a lényeg az önfeledt mozgás és a labdarúgás szeretete, a játékosok pedig hálásak, hogy mindezt helyben, Maroslelén tehetik meg. Az infrastruktúrára sem lehet panasz, műfüves pályán tudnak készülni és gyakorolni az egész évben, óriási segítség ez egy ilyen pici klubnak.

Bár Ohát Tamás iránymutatásai szerint készül a megyei IV. osztályú klub, mégsem mondja magát edzőnek: nem is követel, hiszen mindenki munka mellett, hobbiból jár le focizni – vagy ahogy fogalmaznak, mozogni, hiszen nincs edzésterv, csak egy jókedvű focizgatás hetente kétszer, ha összejön. A csapatban akad személy- és vagyonőr, börtönőr vagy gumigyári munkás, de akad, aki a lelei önkormányzatnál keresi a kenyerét – sokrétű társaság, de a sárga mez összeköti őket.

Csongrád megyei futballtúra Kiszomboron

Ezúttal Kiszomboron járt a Délmagyarország, és megismerkedtünk a község példamutatóan lelkes utánpótlásával. A postásként dolgozó Simon Szilveszter élesztette újra a futballt Kiszomboron. Néhány esztendőn át ugyanis nem volt csapat a községben, pedig még a 90-es évek végén zsinórban nyerték a bajnoki címeket a Csongrád megyei I. osztályban. Szirbik Imre alpolgármester, egyben klubvezetőnk segítsége is kellett ehhez, de a helyiek önzetlen és odaadó munkája is. Az elmúlt években sikerült stabil alapot építenünk, 60 fő látogatja az utánpótlás-korosztályok edzéseit, és van felnőttcsapatunk is a megyei másodosztályban. Nyártól pedig már csatlakozhatunk a TAO-támogatások rendszeréhez, ami a gyerekek nagy álmát váltaná valóra. Lenne saját mezük! Továbbá két éve adták át a remek állapotú műfüves pályát.

Az edzésen két érdekesség is észrevehető: a fiúk között játszott egy lány, a pálya mellett pedig több tizenéves lány nézte a meccset. A következő szezonra szeretnének lánycsapatot is indítani. Már rendeztek pár meccset is, és az U13-as fiúkat le is győzték a lányok. Úgy tűnik, nyárra már összejön egy 13 fős lánykeret, amely 9+1-es rendszerben bajnokságban is szerepelhetnek majd.