A Délmagyarország szerkesztősége idén is megválasztotta az év embereit. A hétköznapok hőseit kerestük Csongrád megyében, akik munkájukkal, közösségi aktivitásukkal vagy bátor kiállásukkal példát mutattak a környezetükben élőknek.

Családias vacsorán, a szegedi Gőry Pince & Terasz étteremben adtuk át kedd este a Délmagyarország Év embere 2016 díjakat. Szegedről Berinszki Zoltán, Algyőről Landler Ibolya, Kistelekről Kurucsai Szabolcs, Makóról Sipos Maja Flóra, Hódmezővásárhelyről Süli Flóra kapta a CE Glass külön erre az alkalomra készített üvegtrófeáját. Az elismeréseket a díjazottaknak Kóti Zoltán főszerkesztő-kiadóigazgató adta át.

„Jó érzés segíteni"

– Utoljára középiskolásként kaptam elismerést egy gyorsíróversenyen. Még mindig nem hiszem el, hogy ilyen rangos díjat nyertem el – mondta Landler Ibolya. Az 50 éves algyői nő a helyi Lehet Könnyebben Egyesület vezetőjeként párjával naponta szállít a helyi rászorulóknak előző este el nem adott és emberi fogyasztásra még alkalmas pékárut egy szegedi bevásárlóközpontból. – A benzinpénzt saját és az egyesületi tagok zsebéből finanszírozzuk, október óta 400 ezer forintot fizettünk ki rá Algyő és a szegedi áruház között. Volt, hogy az aranyunkat tettük zálogba, hogy tudjunk tankolni – mondta. Az élelmiszermentést és -kiosztást április végéig biztosan végzik, de szeretnékmeghosszabbítani a munkát. – Vannak, akik még életükben nem láttak olyan péksüteményt, amit viszünk nekik. Jó érzés segíteni – magyarázta. Landler Ibolya április 1-jére egészségnapot szervez Algyőre, amit össze szeretne kötni egy országos félmaratonnal, hiszen az egészséges életmód is szívügye.

– Nagyon meghatódtam a hír hallatán, hogy elismerést kapok. Én csak álmodtam valamit, és az álmom több mint 1000 segítő jóvoltából valóra vált – mondta a szegedi Év embere, Berinszki Zoltán. A taxis karácsony előtt úgy döntött, hogy segíti azoknak a kisgyerekeknek a hazajutását, akiknek az év végi ünnepek alatt azért kellett volna kórházban, klinikán maradniuk, mert a szüleiknek nem volt pénzük, hogy hazavigyék őket.

Létrehozta a Taxisok a gyerekekért Facebook-oldalt, amelyhez eddig 925-en csatlakoztak. A mozgalom országossá nőtte ki magát. – Ha kis időre is, de örömkönnyekre tudtuk a bánatkönnyeket cserélni jó néhány családban. A díj nemcsak engem illet meg, hanem a közel 1000 fős csoportom tagjait is. Külön köszönöm kislányomnak is, aki sok mindenre megtanított – mondta. Zoltán a díjnak külön polcot állít otthonában, olyan nagy becsben fogja tartani. Szeretné elérni, hogy minden hazai gyermekklinikának legyen betegszállító mikrobusza.

Nem mindig az a probléma, ami annak látszik

A kisteleki Kurucsai Szabolcs az Árboc Egyesület elnöke. Írtunk róla, amikor mini-bemutatóteremmé átalakított autóját Szegedre hozta, a vakvezető kutyákvilágnapjára. A Trabi arra szolgál, hogy a látó emberek beülve közvetlen tapasztalatok útján ismerjék meg, milyen a vakok világa, hogyan lehet megkönnyíteni az életüket. Szabolcs 2009 óta, mióta elveszítette a látását, e cél érdekében sokfelé jár, előadásokat, foglalkozásokat tart.

Szerepelt már vakbarát boltot bemutató reklámfilmben, a Hansági-iskola nyílt napján pedig francia lecsót és almás süteményt készített a diákokkal, akik közül páran bekötött szemmel segítettek neki. Mindig imádott főzni, és nagyon könnyen teremt kapcsolatot emberekkel. Szívesen szerepelne tévés főzőműsorban, amelyben emberekkel beszélget. – Véletlenül tudtam meg, hogy jelöltek erre az elismerésre, ez megtiszteltetés. Meglepődtem, hiszen én csak végzem a munkámat, beszélek az életemről, megmutatom, hogy így is lehet létezni. Szeretném átadni azt, hogy ha van valamilyen problémánk, túl kell lépni rajta, és menni tovább, és hogy nem mindig az a probléma, ami annak látszik.

Érmek mellé kerül lapunk díja

Hódmezővásárhelyen a májtranszplantált, 14 éves Süli Flóra lett az Év embere, aki a műtét után is teljes életet él, a Trappancs Egyesület sikeres úszója. Flóra eddig 14 arany- és 3 ezüstérmet nyert, ebből 6-ot a Finnországban tavaly rendezett szervátültetettek és művesekezeltek Európa-bajnokságán. – Meglepődtem, mikor megtudtam, hogy Év embere lettem. Nem számítottam rá, hogy engem választanak. Nagyon örülök! Köszönöm azoknak, akik ajánlottak. Már megvan a díj helye, amit a vitrinbe, az érmek és a többi trófea mellé teszek majd – árulta el a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola hetedikese.


Idén két nagy verseny vár rá: Debrecenben a speciális diákolimpia, nyáron a spanyolországi Világjátékok, amely a legrangosabb sporteseménye a szervátültetetteknek. Célja ismét a dobogó legfelső foka. Közeleg a továbbtanulás, a közgazdasági és a fogtechnikusi pálya vonzza. Szeret olvasni, és szabadidejében szívesen beül barátnőivel egy cukrászdába. – Sütni is szeretem az édességeket. Szívesen készítek muffint és fahéjas süteményt – mondta Flóra. A Makón az Év emberévé választott gimnazista, Sipos Maja Flóra azzal érdemelte ki a címet, hogy a nyári szünetéből áldozott időt az újvárosi református temető elhanyagolt honvédsírjainak méltóvá tételére. A munkához édesanyjával és nagyapjával látott. Amint kész lettek, más temetőkben is gondjaikba vették a magyar katonák nyughelyét. Nekik köszönhető, hogy már nincs elhanyagolt hősi sír Makón, s az is, hogy a hozzátartozók kérésére felkutatták egy Makónál elesett katona sírját, mely így már nem névtelen. A 16 esztendős lány munkájára cikkünk nyomán sokan felfigyeltek. Kapott katonai és önkormányzati kitüntetést, az egyik testületi ülésen a makói polgármestertől személyes ajándékot is. Szóhoz sem jutott, és eleredtek a könnyei, amikor kedvenc együttese, a Kárpátia vásárhelyi koncertjén a zenekarvezető Petrás János a színpadról gratulált neki, majd a koncert végén megajándékozta a pengetőjével. Mint mondta, meghatotta, amikor kiderült, hogy jelölték az Év embere címre, és még inkább az, hogy voltak, akik aláírást is gyűjtöttek azért, hogy megkapja az elismerést.